Skip to content

Középiskolákat látogatnak a szakkollégisták

A Szent Miklós Görögkatolikus Roma Szakkollégium hallgatói igen sokszínű tevékenységet végeznek; amellett, hogy egyetemi tanulmányaikban igyekeznek maximálisan helytállni, a szakkollégiumi munkából is lelkiismeretesen veszik ki a részüket.

Így vállalják többek között, hogy középiskolákba járjanak interaktív előadást tartani a diákoknak. Az iskolai látogatások célja, hogy az érettségi előtt álló, továbbtanulni szándékozó fiatalok tudjanak a szakkollégium adta lehetőségekről, és ennek fényében tervezzék tanulmányaikat, egyetemi éveiket. Szociális, ill. anyagi hátrányokkal küzdő diákok továbbtanulási terveit nagyban befolyásolhatja az egyetemista élettel járó költségek finanszírozásának bizonytalansága, a lakhatás biztosításának nehézsége, az ismeretlen környezettől való idegenkedés. Nekik mindenképpen bátorító lehet, ha hallanak egy olyan intézményről, amely lakhatást, anyagi támogatást, színes programokat, képzési lehetőségeket és egy keresztény szellemiségű befogadó, barátságos közösséget nyújt számukra. Azok a diákok, akik helyzete kevésbé hátrányos, de szimpatikusnak tartják ezt a közösséget, jelentkezhetnek hozzánk „csak” kollégistának is; ők nem vesznek részt az ösztöndíjprogramban, viszont a Szent Miklós Görögkatolikus Diákotthonban laknak és részt vehetnek programjainkon. Azt mondhatjuk tehát, hogy az előadások során átadott információk minden olyan középiskolásnak hasznos lehet, aki a Debreceni Egyetemen kíván továbbtanulni. Emellett a diákoknak lehetőségük van az egyetemi élet egyéb területeivel kapcsolatos kérdéseket is feltenni a szakkollégistáknak, akik készséggel válaszolnak a felmerülő kérdésekre egy-egy előadás végén.

Novemberben öt középiskolában jártunk, összesen kilenc osztályban (Püspökladányban, Kisújszálláson, Újfehértón, Kisvárdán és Debrecenben is), így már közel 200 diák hallhatott személyesen is a szakkollégium adta lehetőségekről. Terveink szerint a tanév végére nagyjából 20 gimnáziumot és szakközépiskolát fogunk meglátogatni. Reményeink szerint munkánk gyümölcseként jövő év szeptemberében hozzávetőlegesen 80 fővel indíthatja az új tanévet a Szent Miklós Görögkatolikus Diákotthon.

A program az EFOP -3.4.1-15-2015-00008 Együtt Vele(d) könnyebb! a Szent Miklós Görögkatolikus Roma szakkollégium fejlesztése c. projekt keretében valósult meg.

Farkas Zsolt

program koordinátor​

icon_10_generic_list.png1_disszeminacio1.JPG
​​icon_10_generic_list.png2_disszeminacio1.JPG
​​icon_10_generic_list.png3_disszeminacio1.JPG
​​icon_10_generic_list.png4_disszeminacio2.JPG
​​icon_10_generic_list.png5_disszeminacio1.JPG
​​icon_10_generic_list.png5_disszeminacio2.JPG
​​icon_10_generic_list.png6_disszeminacio3.JPG
​​icon_10_generic_list.png7_disszeminacio1.JPG
​​icon_10_generic_list.png8_disszeminacio2.jpg
​​icon_10_generic_list.png9_disszeminacio2.JPG