Skip to content

Roma Platform a szakkollégiumokkal Püspökladányban

A felzárkózáspolitika területi (megyei szintekre történő) kiterjesztését szolgálja a Roma Platform kezdeményezés, amelyet az Európai Bizottság 2015-ben, majd 2017-ben a tagállami Roma Kontaktpontok számára kihirdetett pályázata támogat. A pályázat fő célja, hogy a MNTFS-ben megfogalmazott célokat ne csak az állami cselekvés központi eszközeivel szolgáljuk, hanem a különböző szintű területi szereplőket (elsősorban romákat valamint a megyék, járások, települések képviselőit) is bevonják a stratégia megvalósításába, a teendőkről való párbeszédbe, sőt az eredmények és kudarcok értékelésébe.

Annak érdekében, hogy projekt fő célját jelentő megyei szintű konzultáció a lehető legszélesebb körben valósuljon meg, a megrendezett eseményekre meghívást kapnak a megyei, helyi döntéshozók, központi és területi közigazgatási szervek munkatársai, roma nemzetiségi önkormányzatok és szervezetek képviselői, civil és egyházi szervezetek, romák helyzetével foglalkozó szakemberek, szakértők, vállalatok, vállalkozások delegáltjai, közszolgáltató intézmények vezetői, képviselői, roma és nem roma lakosság.

Minden megyében 3-3 Roma Platformot tartanak. A három ülés a kormányzati felzárkózás politika irányvonalai az oktatásban tématerület köré épül.

2018.02.22-én a Püspökladányban megrendezett fórum témája a felsőoktatás, szakképzés, tehetséggondozás volt.

A rendezvényre meghívást kapott mindhárom roma szakkollégium, melynek hallgatói a Debreceni Egyetemre járnak- a hajdúböszörményi Lippai Balázs Roma Szakkollégium, a debreceni Wáli István Református Cigány Szakkollégium és a Szent Miklós Görögkatolikus Roma Szakkollégium. Intézményünket Rózsahegyiné Juhász Éva igazgató és Kóti Tibor hallgató képviselte.