Skip to content

Tanulmányi hétvége az ATOMKI-ban

A Szent Miklós Görögkatolikus Roma Szakkollégium természettudományi és informatikai szekciójának hallgatói, október havi tanulmányi hétvégéjüket az MTA Atommagkutató Intézetében töltötték. A látogatás ötlete a szekció fizika-kémia tanár szakos hallgatójától Muri Esztertől származott.

Az intézetben a szakkollégistákat Dr. Nándori István egyetemi docens fogadta, aki szakkollégiumi mentor is egyben. Már ez első percekben érezhető volt, hogy a program nemcsak érdekes hanem jó hangulatú is lesz. Első állomásként a ”plazma” laborban tettek látogatást a fiatalok. Ott Rácz Richárd mutatta be a laborban folyó kutatásokat. A nagyon érdekes és információ dús percek után, a hallgatók útja a Tandetron laboratóriumba vezetett. Az „Istvánok birodalmában” elsőként Vajda István ismertette a gyorsító működését és a jelenleg ott folyó kutatásokat. Dr. Rajta István pedig egy olyan mobil applikációt mutatott be, amelynek segítségével a szerkezetet rétegről rétegre láthatjuk működés közben. A modern gyorsító után egy régebbi de máig nagyon fontos kutatási eszközt a Van de Graaf gyorsítót is megtekinthették a szakkollégisták, ezzel érzékelhették a technikai fejlődés adta lehetőségek végtelenségét. A látogatás ezen eleme egyfajta tudományos időutazásként hatott a látogatókra.

A harmadik és egyben utolsó állomása az ATOMKI túrának a hideg fizikai kísérletek helyszíne volt. Itt Muri Eszter és Nándori István mutattak be számos érdekes és izgalmas kísérletet folyékony nitrogén segítségével. Az interaktív program nagyon elnyerte a hallgatók tetszését. Maguk is részt vehettek az egyes kísérletekben, és ízlelhették az ezek során gyártott finomságokat. Ilyen volt a folyékony nitrogénnel fagyasztott fagylalt is, amelyért nagy köszönet jár Eszternek.

Fotó és szöveg: Molnár Zoltán