Skip to content

Országos Cigánypasztorációs konferencia Egerben

17. alkalommal gyűltek össze a hazai cigánypasztorációs szakemberek Egerben, hogy
tanuljanak egymástól és megosszák tapasztalataikat. Az idei találkozó témája az eukarisztia közösség alkotó ereje volt.
A kétnapos programnak az Érseki Papnevelő Intézet és a Szent János lelkigyakorlatos ház adott otthont. A konferenciát szentmisével nyitották meg, melynek főcelebránsa Dr. Ternyák Csaba egri érsek volt. Az érsek homiliájában emlékeztetett arra, hogy mindannyian Jézushoz tartozunk, akit csak úgy követhetünk hitelesen, ha a szegények szolgálatába helyezzük életünket. Mint később, a sajtótájékoztatón is kiemelte ennek a szolgálatnak kiváló helyszínei a főegyházmegye területén szép számban működő katolikus iskolák. Ezekben az oktatási intézményekben nagy számban tanulnak hátrányos helyzetű fiatalok, akik között romák is vannak. Dr. Székely János püspök, a MKPK Caritas in Veritate bizottságának elnöke a Boldog
Ceferínó Intézet munkájának bemutatása mellett beszélt arról is, hogy az egyháznak a felzárkózás területén a hívek szívének formálásában van nagy szerepe. A satótájékoztatón Dúl Géza cigánypasztorációs referens arról beszélt, hogy egy olyan társadalom kialakítása kell, hogy célunk legyen melyben egymást elfogadó, és harmonikusan együtt élő emberek alkotnak közösségeket.
A program plenáris előadásokkal és tanúságtételekkel folytatódott. Dr Székely János püspök az eukarisztia szerepérő beszélt a közösség tekintetében, míg Koós Ede a közösség szerepét elemezte az evangelizációban. Dr. Balogh Győző görögkatolikus lelkész a cigány közösségekben zajló evangelizációs sajátosságokról beszélt. Őt követte Cellár Adrienn és Lakatos Krisztián szociális munkás szakos egyetemisták, és a Jezsuita Roma Szakkollégium hallgatói. Tanúságtételükben megindító őszinteséggel beszéltek eddigi életük viszontagságairól. A plenáris előadások utolsó előadója pedig Oroszné Obbágy Rita volt, aki a Nyíregyházi Egyházmegye cigánypasztorációs megbízottjaként a görögkatolikus papnevelésbe beépített cigánypasztorációval kapcsolatos tapasztalatait osztotta meg a hallgatósággal.
A délután során a munka csoportokban zajlott. A műhely beszélgetéseken szó volt a zenéről mint eszközről a cigánypasztorációban, civil tevékenységekről, közösség formálódásról. A Hajdúdorogi Főegyházmegye részéről Rózsahegyiné Juhász Éva cigányügyi megbízott nemcsak szervezőként, hanem műhelyvezetőként is tevékenykedett a konferencián. Csoportjában a mentorálás szerepéről beszélgettek a köz -, és felsőoktatásban jelenlévő cigány fiatalokat tekintve. Itt osztotta meg tapasztalatait a Szent Miklós Görögkatolikus Roma Szakkollégium hallgatója is a témára vonatkoztatva. A műhelymunka forgó rendszerben zajlott, így mindenkinek volt lehetősége az egyes témákban elmélyedni. A napot szentségimádást követően baráti légkörben elfogyasztott vacsora zárta.

A második nap előadásokkal kezdődött. Szó volt többek között a konfliktus helyzetekről ls azok kezeléséről is. A nap későbbi részében tréning keretében dolgozták fel a hallottakat a résztvevők.
A konferenciát a Boldog Ceferino Intézet és a Szombathelyi Egyházmegyei Karitász
„Cigánypasztoráció a Kárpát-medencében – egyházi és civil szakemberek szociális
érzékenységének növelése” elnevezésű projektje (EFOP-5.2.2-17-2017-00046) támogatásával tudjuk megrendezni, együttműködésben a Ceferino Házzal, a Váci Egyházmegye cigánypasztorációs intézetével.

Molnár Zoltán