Skip to content

Ismét debreceni roma szakkollégista kapta a Vásáry Tamás ösztöndíjat

A Vásáry Tamás ösztöndíjat 2013-ban Vásáry Tamás 80. születésnapja alkalmából alapították, 2014-ben ítélték oda első alkalommal. 2017-ben és 2018-ban is a szakkollégium diákjai közül került ki a nyertes pályázó az önkéntes kategóriában.
A pályázat célja ifjú zenészek szakmai munkájának, művészeti tevékenységének ösztönzése, és kiemelkedő önkéntes tevékenységet végző személyek támogatása. A pályázat elbírálása során előnyt élvez az a pályázó, aki hátrányos, vagy halmozottan hátrányos helyzetű vagy önkéntes tevékenységét hátrányos, vagy halmozottan hátrányos helyzetű személyek körében folytatja, vagy folytatta.
2019-ben a bírálóbizottságot dr. Horváth Zita Felsőoktatásért Felelős Helyettes Államtitkár, Tokody Ilona Kossuth és Liszt Ferenc díjas operaénekes és a névadó Vásáry Tamás Kossuth díjas zongoraművész alkotta.
A kiemelkedő önkéntes tevékenységért járó ösztöndíjat Székely Bence, a Szent Miklós Görögkatolikus Roma Szakkollégium negyedéves történelem-angol szakos hallgatója kapta megosztva Varga Ákossal, aki a nyíregyházi Evangélikus Roma Szakkollégium diákja.
Székely Bence egyetemi tanulmányi kezdete óta részt vesz olyan önkéntes munkában, ahol hátrányos helyzetű tanulók, lakásotthonos gyerekek tanulását,szabadidejük hasznos eltöltését segíti. Rendszeres látogatója nyári napközis táboroknak, amelyekben roma és vagy nehéz sorsú gyerekek vesznek részt. A debreceni Karitatív Testület munkáját is segíti, évek óta részt vesz a nyár végi tanszergyűjtésben, a karácsonyi adománygyűjtésben.
Az ösztöndíjról szóló oklevelet 2019. november 11-én adta át dr. Horváth Zita, Vásáry Tamás és Tokody Ilona.